ДРУГИТЕ ЗА НАС

Сакскобурготски ще запознава близки с картата на Еркесията

в-к "Фактор"

Настоящото писмо, чието факсимиле публикуваме едно към едно, е получил Стефан Пейков, президент на Геопан, който преди седмица презентира в община Тунджа изложба по повод издадената уникална географска картата на „Еркесията".

Там се събраха депутати, областният управител и кмета на Ямбол, историци и медиатори, които се обединиха в инициативен комитет за въстановяване на това историческо богатство и наследство.

Бе подчертано още, че нашият вал е по-дълъг от Адриановия във Великобритания и безспорно ще представлява голям интерес за историята и съвремието. Събитието представлявало интерес за Симеон Сакскобурготски, който е разпоредил на секретаря на кабинета си да подкрепи в писмо начинанието.

 

Автор: Nessebar-News.com

Доклад на българските учени Теменужка Бандрова и Атанас Каменаров за сегашното състояние и съхранението на старите карти във България предизвика голям интерес на конгреса на Международната картографска асоциация в Атина.
 Бургаската компания •Геопан• е посочена пред конгреса в Атина като “първата българска компания която създаде архиви и преобразува книжните версии на старите карти в дигитални”.

 

В. "100 вести":

Стартира дарителска кампания за комплектоване на
библиотеката на Техническия университет


Габрово. Днес стартира Международната дарителска кампания за комплектоване на библиотеката на Техническия университет, научи „100 вести“ от Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център „Геопан“. Това ще стане по време на тържествения Академичен съвет по случай Деня на славянската писменостг и култура на 24 май. Успоредно с това официално ще бъде връчено дарението „Архивите говорят“, което Главно управление на архивите при МС и МТКЦ „Геопан“ вече направи. Неговата корична стойност е 1500 лева, но същинската му цена е неизмерима.
Консултант на кампанията е световноизвестният проф. д-р Синиша Зарич от Белградския университет.
Планира се още за предстоящото откриване на новата библиотека на ТУ да стане ск уникалната изложба „Габрово в стари карти и гравюри“, която ще се превърне в постоянна експозиция със самостоятелен статут. Впрочем, днес ще бъде подписан и договорът за сътрудничество между Техническия университет, Историческия музей в Габрово и МТКЦ „Геопан“ в Бургас. На церемонията по връчването на дарението и подписването на договора ще присъстват „червената“ депутатка доц. Маруся Любчева, член на комисията по наука и образование, зам.-председателят на ГУА към МС Венцислав Велков, Галя Пиндикова, Стефан Пейков – президент на „Геопан“ и управителят на центъра Катя Радева.

 

Пясъчната лилия по южното черноморско крайбрежие е пред пълно унищожаване. За нейното спасяване започва голяма международна кампания, съобщиха от културния център "Геопан".

Пясъчната лилия по южното черноморско крайбрежие е пред пълно унищожаване. За нейното спасяване започва голяма международна кампания, съобщиха от културния център "Геопан". Кампанията ще започне с издаването на специален постер на български, английски и руски език в общ тираж от 100 000 екземпляра.
Плакатите ще бъдат разпратени на туроператори, собственици на хотели, наематели на плажове, фирми за недвижими имоти, местни администрации и учебни заведения. В рамките на кампанията ще бъде издадена пощенска картичка в тираж 1 000 000 с имената на нарушители на Закона за опазването на биоразнообразието в България.

 

yambol.government.bg

Завършена е съвременна тематична карта на Еркесията

Областният управител Йордан Коев бе гост на представянето на първата туристическа карта на старобългарския пограничен вал „Еркесията”, състояло се в конферентната зала на община Тунджа.Освен него събитието уважиха още народният представител от 31 ЯМИР Петър Кънев, кметът на община Средец инж. Тодор Пройков, секретарят на община Елхово Николай Попов, ръководители на културни институции, представители на неправителствени организации и медии. Сред присъстващите бяха още и ръководителите на десет от фирмите,развиващи дейност на територията на община Тунджа и подпомогнали финансово инициативата. Срещата бе открита от кмета на община Тунджа Георги Георгиев. Областният управител изрази подкрепата си за инициативата за учредяване на Инициативен комитет за изработване на национална карта и възстановяване на отделни участъци от Еркесията. ”Еркесията – този паметник на културата с национално значение имаше нужда от своята съвременна тематична карта и документална изложба.Уникалното отбранително съоръжение показва способността на българите да създават мащабни инфраструктурни проекти още в ранния период на своята държава. Вярвам, че така създаденият културен проект ще бъде актуален пътеводител за чуждестранните туристи и гости.”, заяви Йордан Коев.
Картата е съвместен продукт на община Тунджа, Международния търговски и културен център “Геопан”, фирма “КартПроект” – Троян и софийския център за дизайн, архитектура, изкуство и нова медия  - “Поле”.Археологът проф.Рашо Рашев запозна присъстващите с теориите на историците и археолозите по отношение на създаването на Еркесията. По-късно бе открита документална изложба с карти,снимков и текстови материал за отбранителното съоръжение. Стана ясно, че за изработката на картата са използвани архивни материали от картохранилищата на Ватикана, ГЩ на Австрия, архива на Пруското културно наследство, Народна библиотека „Иван Вазов” и т.н. 

 

сп. Български дипломатически преглед

Първата туристическа карта на крайморска Странджа

 

 

BodyEditable